22.9 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024

Şantaj reciproc

PSD şi PNL se şantajează reciproc. Social-democraţii ameninţă cu moţiunea de cenzură, Geoană sperând să-şi împlinească astfel visul de a conduce un nou guvern, iar liberalii încearcă să sperie cu amânarea majorării pensiilor.

Înspăimântaţi de perspectiva căderii guvernului, liberalii fac tot posibilul să se opună moţiunii de cenzură anunţate de PSD. Aşa se face că ministrul economiei, Varujan Vosganian, a afirmat că, dacă guvernul va cădea în toamnă, majorarea pensiilor ar putea fi amânată. PSD şi PD au făcut imediat front comun împotriva lui Vosganian, susţinând că schimbarea executivului nu ar duce la amânarea măririi pensiilor. „Nici cei 10% care mai vor să voteze cu Tăriceanu nu mai cred în chestia cu «pleacă Tăriceanu şi moare România», să fim serioşi!“, a susţinut Victor Ponta, vicepreşedinte PSD. „Indiferent că se ajunge la alegeri anticipate sau nu, punerea în aplicare a acestei legi nu este în pericol“, a susţinut şi Gheorghe Barbu, vicepreşedinte PD.

 

Fără scrupule

 

„Constatăm că doar o anunţată intenţie a PSD de a schimba guvernul Tăriceanu declanşează un şantaj reciproc între social-democraţi şi liberali, fără nici un fel de scrupule, şi unii, şi ceilalţi folosind drept argumente categorii sociale în lupta lor de orgolii şi interese. În vreme ce PSD şantajează guvernul cu introducerea unei moţiuni de cenzură în scopul de a obţine, în preajma alegerilor, resurse pentru partid, PNL şantajează PSD prin afirmaţii publice aberante referitoare la amânarea majorării pensiilor“, a spus preşedintele PD, Emil Boc, ca un fel de rezumat al noului conflict Geoană – Tăriceanu.

Partidul Democrat apreciază că nici o formaţiune politică şi nici un guvern nu pot refuza aplicarea şi respectarea legii pentru majorarea punctului de pensie prin Legea bugetului de stat pe 2008 şi dezavuează modul în care alianţa netransparentă dintre PNL şi PSD creează mesaje menite să îngrijoreze opinia publică, în timp ce singura preocupare a celor două formaţiuni este, pentru PNL, menţinerea la putere, iar pentru PSD, obţinerea de avantaje oferite de putere. „Prin acest şantaj, în care sunt folosite categoriile sociale defavorizate doar pentru împărţirea puterii, asistăm la cea mai gravă degradare a climatului politic din România de după 1989“, consideră Boc.

 

A 13-a ameninţare pesedistă cu moţiunea

 

Guvernul Tăriceanu, de la prima sa componenţă politică până la cea de acum, a fost ameninţat de PSD că se va confrunta cu o moţiune de cenzură de 13 ori, însă partidul condus acum de Mircea Geoană a depus în actuala legislatură doar trei astfel de moţiuni, care au fost dezbătute şi respinse de legislativ.

De la instalarea cabinetului Tăriceanu, după alegerile din 2004, activitatea PSD, ca principal partid de opoziţie, a fost caracterizată prin numeroase critici şi atacuri la adresa actualei guvernări şi, în special, a preşedintelui Traian Băsescu. Pe lângă cele trei moţiuni de cenzură depuse până în prezent pentru sancţionarea guvernului, social-democraţii au ameninţat în mai multe rânduri cu iniţierea altora, care nu s-au materializat în final, arată NewsIn.

În prima parte a guvernării, când PNL şi PD funcţionau ca alianţă în parlament, iar guvernul avea majoritate în legislativ, subiectele enunţate de PSD ca teme de moţiuni de cenzură sunt legile faţă de care social-democraţii sunt nemulţumiţi, apoi, pe măsură ce neînţelegerile din interiorul coaliţiei se adâncesc, PSD îşi ia ca temă de avertismente gesturi sau demersuri politice neconcretizate în legi.

Geoană vrea prim-ministru

Liderul PSD, Mircea Geoană, a recunoscut ieri că doreşte să fie prim-ministru. „Actualul guvern şi-a atins limitele competenţei. Doresc să fiu prim-ministru pe motiv că această funcţie este una la care liderul unui partid trebuie să se înscrie. Varianta alegerilor anticipate este de luat în seamă, dar nu mi se pare firesc ca anticipatele să aibă loc fără introducerea votului uninominal, care nu ar fi posibil în acest caz decât în varianta alegerilor la termen, fiind nevoie de şase luni pentru pregătirea tehnică a introducerii votului uninominal“, a declarat liderul PSD, citat de Mediafax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII